Fitadvies: bewegen op maat

Bewegen is belangrijk: het helpt om ziekte te voorkomen en om weer fit te worden tijdens of na een (chronische) ziekte. Maar het kan lastig zijn om een vorm van sport of bewegen te vinden die bij u en uw situatie past. Een beweegadvies op maat kan helpen. Buurtsportcoaches geven u graag een Fitadvies: voor iedereen die behoefte heeft aan bewegen.

Bewegen

Bewegen is goed voor uw gezondheid, zo helpt bewegen als u:

  • een chronische aandoening heeft
  • minder mobiel bent
  • meer moeite krijgt met dagelijkse bezigheden
  • bang bent om te vallen

De buurtsportcoach

Wat doet de buurtsportcoach?

  • Hij of zij geeft gratis individueel sportadvies
  • Hij of zij stemt dit zoveel mogelijk af op uw situatie
  • Hij of zij geeft advies in 6 gemeenten in de regio

Wie is de buurtsportcoach?

'Mijn naam is Manon Bouwman, buurtsportcoach Gezondheidszorg bij Sportservice Ede.

Als Buurtsportcoach Gezondheidszorg zorg ik ervoor dat mensen met een verhoogd gezondheidsrisico, een chronische aandoening of overgewicht terecht kunnen bij- en doorverwezen worden naar een divers sport- en beweegaanbod dat veilig is en aansluit bij de wensen en mogelijkheden.

Mijn doel is om mensen met een verhoogd gezondheidsrisico of chronische aandoening actiever met hun gezondheid bezig te laten zijn en drempels weg te nemen zodat zij mee kunnen (blijven) doen. Ik zoek hierin de samenwerking op met zorgprofessionals uit de eerste lijn ( zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten), het ziekenhuis en sportaanbieders om vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten. Naast persoonlijke begeleiding aan de doelgroep richt ik mij ook op het laagdrempelige sportaanbod aanbod en de kwaliteit hiervan in Ede.

Binnen Ziekenhuis de Gelderse Vallei werk ik mee aan het Fitadvies. Binnen Fitadvies wordt bewegen ingezet als medicijn. Samen met de patiënt ga ik op zoek naar mogelijkheden om verantwoord te bewegen. In een kennismakingsgesprek vraag ik naar persoonlijke interesses en mogelijkheden om vervolgens een advies uit te brengen en waar nodig samen de eerste stappen te zetten naar meer beweging.

Voor verdere vragen kunt u mij bereiken op 06-83910565 of via fitadvies@sportservice-ede.nl'

Passende vorm van bewegen

De buurtsportcoach gaat met u in gesprek over uw ziekte of aandoening, uw wensen en uw mogelijkheden voor bewegen. De beweegcoaches weten welke beweegactiviteiten er in de regio zijn. Ook voor mensen met een beweegbeperking of chronische ziekte. Zo kan de buurtsportcoach een passende vorm van beweging voor u zoeken. En kunt u met een goed gevoel (weer) gaan bewegen.

Beweegadvies

Wilt u werken aan een gezonde leefstijl? Neem dan contact op met de buurtsportcoach. U heeft hiervoor geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig.


Veelgestelde vragen

Ik kan bewegen niet volhouden, kan ik dan meedoen?

Ja, de buurtsportcoach zoekt samen met u naar een passende activiteit die u wel kunt volhouden. Vaak is het zo dat u na een tijdje oefenen het bewegen steeds langer vol kunt houden.

Wat voor soort activiteiten kan ik doen?

Dat hangt af van uw wensen en mogelijkheden. Er zijn activiteiten die u alleen kunt doen of samen met anderen, binnen of buiten. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of bewegen op muziek maar ook aan bijvoorbeeld medisch zwemmen of aangepast tennis.

Kan (meer) bewegen gevaarlijk zijn?

Nee, u loopt geen extra risico’s. De buurtsportcoach adviseert u een verantwoorde activiteit, aangepast aan eventuele klachten en/of beperkingen. Er wordt gekeken naar activiteiten waarbij de kans op blessures klein is. Maakt u zich zorgen, dan kunt u dat met uw buurtsportcoach of arts bespreken. Als u bang bent om te vallen kunt u eerst meedoen met een speciaal programma, dit verkleint het risico op vallen en de angst om te vallen.

Maar wat als mijn (pijn)klachten verergeren?

Wanneer u start met bewegen kan het zijn dat u een tijdelijke reactie krijgt. De buurtsportcoach zorgt er samen met begeleiders voor dat de mate van beweging afgestemd wordt met wat u kunt. Soms kost dit tijd, uw begeleiders letten hier goed op.

Hoe deskundig is de begeleiding?

U krijgt begeleiding van iemand die voldoende kennis en ervaring heeft om met uw beperkingen en/of klachten om te gaan.

Hoeveel moet ik betalen om mee te doen?

Voor elk budget is er aanbod. Als u beperkte financiële middelen heeft, is er een subsidie van de gemeente beschikbaar. De buurtsportcoach kan u hier informatie over geven. In alle andere gevallen wordt verwacht dat u de kosten zelf betaalt. De kosten verschillen per activiteit. U kunt altijd eerst een keer gratis proberen. U hoeft nooit meteen een langlopend abonnement te nemen.

In deze video leggen wij aan de hand van een aantal voorbeelden uit hoe u voldoende kunt bewegen.