Opleiding tot operatieassistent

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor. Jij zorgt dat de operatiekamer met alle instrumenten, apparatuur en andere middelen bedrijfsklaar is. Je assisteert de snijdend specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt.

Tijdens de operatie voer je verschillende taken uit zoals instrumenteren, omlopen of assisteren. Als je instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere middelen. Als je omloopt geef je extra materialen aan, bewaak je de steriliteit daarvan en bedien je de apparatuur. Verder verricht je ook administratieve taken. Assisteren houdt in dat je weefsels presenteert en hechtingen knoopt. Kortom, jij bent de rechterhand van de chirurg.

Start opleiding

September

Duur van de opleiding

3 jaar

Vooropleidingseisen

1 van de volgende diploma’s: HAVO- of VWO-diploma met sterke voorkeur voor N&G of N&T, MBO diploma niveau 4

Competenties

  • kunnen werken in teamverband
  • stressbestendig
  • flexibel
  • goed kunnen plannen
  • reflecteren

Inhoud van de opleiding  

Theorie:

  • operatieve zorg en technieken
  • medisch ondersteunende vakken, zoals anatomie, fysiologie, chirurgie, pathologie
  • algemeen ondersteunende vakken, zoals Communicatieve Reflectieve Vaardigheden, ethiek, recht, natuur- en scheikunde en organisatie gezondheidszorg

Praktijk:
Je loopt in de 1e leerperiode stage op verschillende afdelingen, daarna werk je als operatieassistent binnen de verschillende specialismen in het Operatiekamercomplex (OKC).

Studiebelasting (eigen tijd)

Gemiddeld 10 uur per week. N.B.: Lesdagen worden aangemerkt als werktijd.

Opleidingsinstituut

HAN Nijmegen

Weektaak

36 uur

Kosten

Het ziekenhuis betaalt je collegegeld. De boeken krijg je in bruikleen.

Salaris

Je ontvangt salaris conform de CAO ziekenhuiswezen. Het salaris is van meerdere zaken afhankelijk (leeftijd, 2e zorgopleiding ja/nee, etc.)

Erkenning

College Zorg Opleidingen (CZO)

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot leerling operatieassistent? Kijk of er een vacature is of maak gebruik van onze jobmail. Deze stelt je via e-mail op de hoogte wanneer wij een nieuwe vacature hebben. 

Meer weten

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Carolien Vervoort en Michel Kremer:

Handige links