Onderzoeken en publicaties
Doordat we wetenschappelijk onderzoek doen, kunnen we onze zorg verder verbeteren. Bij de meeste onderzoeken hebben we als ziekenhuis een deelnemende rol. In dat geval doen wij mee aan studies die door anderen zijn opgezet, bijvoorbeeld door de farmaceutische industrie of onderzoekers van andere ziekenhuizen. Voor een deel worden de onderzoeken door onderzoeker zelf geïnitieerd.
Promotieonderzoeken
In ons ziekenhuis zijn ook onderzoekers werkzaam die aan het promoveren zijn. Deze onderzoekers zijn verbonden aan een universiteit, maar voeren hun onderzoek (gedeeltelijk) uit in ons ziekenhuis.
Promovendi leveren een belangrijke bijdrage aan het onderzoek binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei. We hebben 20 promovendi die verspreid over het ziekenhuis werken en onderzoek uitvoeren op verschillende onderwerpen, het merendeel gericht op voeding, bewegen of slaap. Dit gebeurt in samenwerking met een universiteit (voornamelijk WUR), universitaire medische centra en/of andere ziekenhuizen.
Het overzicht van promovendi in Ziekenhuis Gelderse Vallei (pdf, 191 kB)
Onderzoeken
Een overzicht per afdeling van de wetenschappelijke onderzoeken die nu lopen:
Therapeutic drug monitoring for oral anti-cancer drugs
Lokale hoofonderzoeker: Floor Lubberman
De DPOG-studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Erasmus MC. Het doel van dit onderzoek is om te zorgen dat meer kankerpatiënten een goede hoeveelheid orale doelgerichte medicijnen in het bloed hebben. Op dit moment krijgen alle patiënten namelijk dezelfde dosis, maar het is bekend dat de hoeveelheid van het geneesmiddel dat in het bloed terecht komt per patiënt kan verschillen.
AEGIS II
A Phase 3, Multicenter, Double-blind, Randomized,Placebo-controlled, Parallel-group Study to lnvestigate the Efficacyand Safety of CSL'1 12 in Subjects with Acute Coronary Syndrome
Lokale hoofonderzoeker: Frank den Hartog
De ‘AEGIS II’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door CSL Behring GmbH. Het doel van dit onderzoek is om te weten te komen hoe effectief en veilig het onderzoeksgeneesmiddel CSL112 is in het verkleinen van het risico van overlijden door hartgerelateerde voorvallen, het krijgen van nog een hartaanval of het krijgen van een beroerte.
BROCA prediction
Brain Outcome after Cardiac Arrest - prediction
Lokale hoofonderzoeker: Maurits van der Veen
De ‘BROCA prediction’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Rijnstate. Het doel van dit onderzoek is kijken of door hartstilstand hersenschade is ontstaan, en hoe die eventuele schade effect heeft op het herstel.
CLEAR outcomes
A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Study to Assess the Effects of Bempedoic Acid (ETC-1002) on the Occurrence of Major Cardiovascular Events in Patients with, or at high risk for, Cardiovascular Disease who are Statin Intolerant
Lokale hoofonderzoeker: Frank den Hartog
De ‘CLEAR outcomes’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Esperion Therapeutics. In de studie wordt onderzocht of langdurige behandeling met bempedoïnezuur versus placebo het risico op ernstige nadelige cardiovasculaire voorvallen vermindert bij patiënten met of een hoog risico op cardiovasculaire aandoeningen die statine-intolerantie hebben.
Clear Synergy
Een 2x2 factot:ieel gerandomiseerde studie van colchicine en spironolacton in patiënten met ST-elevatie myocardinfarct/SYNERGY stent registratie studie - Bepalen van strategieën om ischemische syndromen te behandelen
Lokale hoofonderzoeker: Thomas Oosterhof
De ‘Clear Synergy’ studie is een multicenteronderzoek, geïnitieerd door het Population Health Research Institute (PHRI). Doel van het onderzoek is uitzoeken of colchicine en/of spironolacton schade aan het hart na een hartinfarct kan verminderen en of de middelen kunnen helpen om in de toekomst nieuwe hartklachten of een nieuw hartinfarct of een beroerte kunnen voorkomen.
Diamond
A Multicenter, Double-blind, Placebo-controlled, Randomized Withdrawal, Parallel Group Study of Paritomer for the Managent of Hyperkalemia in Subjects Receiving SystemInhibitor (RAAS) Medications for the Treatment of Heart Failure
Lokale hoofonderzoeker: Frank den Hartog
De ‘Diamond’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Vifor Company. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel patiromeer (ook bekend als Veltassa® [patiromeer]) is voor de behandeling van een hoog kaliumgehalte in het bloed bij patiënten met hartfalen.
DUTCH-AF
Prospective evaluation of dosing and adherence to anticoagulant treatment and the risk for cardiovascular complications and bleeding in atrial fibrillation
Lokale hoofonderzoeker: Frank den Hartog
De DUTCH-AF studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het LUMC. In de studie wordt onderzocht welke dosering van de niet-vitamine K-afhankelijke orale anticoagulantia (NOACs) worden voorgeschreven voor boezemfibrilleren en of dit de juiste dosering is. Daarnaast wordt de therapietrouw en therapieontrouw van NOAC gebruikers onderzocht.
ETNA-AF-Europa
Niet-interventieonderzoek naar edoxaban-behandeling in gewone klinische praktijk voor patiënten met niet-valvulair atriumfibrilleren
Lokale hoofonderzoeker: Frank den Hartog
De ‘ETNA-AF-Europa’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Quintiles. Doel is het verkrijgen van inzicht in de veiligheid van het gebruik van edoxaban bij niet voorgeselecteerde patiënten met niet-valvulair atriumfibrilleren (NVAF) in een echte klinische setting.
Hart Beter / FORCE-ACS
Future Optimal Research and Care Evaluation: On the Way to "Personalized Medicine" with an Ongoing Registry of Patients in Daily Clinical Practice
Lokale hoofonderzoeker: Ronald Walhout
De ‘Hart Beter / FORCE-ACS’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het St. Antonius Ziekenhuis. Het betreft een onderzoek naar het optimaliseren van de behandelíng van patiënten met een (dreigend) hartinfarct.
INSTANT study
A prospective, randomized, multicenter study of flecainide acetate oral inhalation solution in single and repeat dose regimens for acute conversion to sinus rhythm (SR) in subjects with recent onset of symptomatic paroxysmal atrial fibrillation (AF)
Lokale hoofonderzoeker: Thomas Oosterhof
De INSTANT study is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door InCarda Therapeutics. Het belangrijkste doel van het onderzoek is om te onderzoeken of patiënten met atriumfibrilleren met succes zelf flecaïnideacetaat kunnen toedienen (aan zichzelf kunnen geven) terwijl ze in het ziekenhuis worden geobserveerd.
Santorini
Behandeling van patiënten met dyslipidemie met een hoog en zeer hoog risico voor de preventie van cardiovasculaire voorvallen in Europa - een multinationale observationele studie
Lokale hoofonderzoeker: Thomas Oosterhof
De ‘Santorini’ studie een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Daiichi Sankyo Europe GmbH. Doel van het onderzoek is het beter begrijpen van de gezondheid van patiënten met dyslipidemie, met een verhoogd risico op een cardiovasculaire voorval.
SMART
Selective Medical Advanced CaRdiovascular Top-level sports – screening
Lokale hoofonderzoeker: Maurits van der Veen
De SMART studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het AMC. Het doel van deze studie is uit te zoeken wat de mogelijke effecten zijn van het langdurig beoefenen van topsport op de gezondheid van het hart.
Paramedische herstelzorg COVID-19 patiënten
Lokale hoofdonderzoeker: Emmelyne Vasse
De ‘Paramedische herstelzorg COVID-19 patiënten’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de Stuurgroep Ondervoeding. Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoe de zorg is verlopen bij COVID-19 patiënten. Deze patiënten zijn behandeld door één of meer paramedische zorgverleners: een diëtist, logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, of oefentherapeut.
TrEat
Supporting community-dwelling persons with dementia and their carers to maintain a healthy diet: development and evaluation of a multidisciplinary intervention to prevent and treat undernutrition
Lokale hoofdonderzoeker: Emmelyne Vasse
De ‘TrEat’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de Paramedische beroepsverenigingen en hogescholen, waaronder Hogeschool Arnhem Nijmegen. Het onderzoek brengt in kaart welke hulp en zorg er is voor thuiswonende mensen met dementie rondom eten en drinken. Daarnaast wordt er gekeken hoe deze zorg verbeterd kan worden.
IQ Joint studie
Improving Quality based on the Joint registry studie
Lokale hoofdonderzoeker: Ellen Oosting
De IQ Joint studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het LUMC. Doel van de studie is om meer inzicht te krijgen in de variatie in verschillende uitkomsten na totale heup- en knieprothese-operaties tussen ziekenhuizen.
Integrated care Program for TKA patients
(Cost-)effectiveness of a transmural integrated care program for knee arthroplasty patients in the working population
Lokale hoofdonderzoeker: Ellen Oosting
De ‘Integrated care Program for TKA patients’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het VUmc. Voor dit onderzoek zijn twee verschillende eHealth zorgprogramma’s ontwikkeld. Het doel van dit onderzoek is om deze twee ontwikkelde vormen van begeleiding rondom het herstel van een knieprotheseoperatie met elkaar te vergelijken.
VKB graft type
Graft selection in anatomic anterior cruciate ligament reconstruction: Patella, hamstrings or quadriceps tendon autograft
Lokale hoofdonderzoeker: Ellen Oosting
De ‘VKB graft type’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Orthopedisch Centrum Oost Nederland. In dit onderzoek worden drie veelgebruikte behandeltechnieken voor letsels van de voorste kruisband met elkaar vergelijken, in termen van falen van de gereconstrueerde voorste kruisband twee jaar na de operatie.
H2Olie-timing
Tubal flushing with oil-based contrast during HSG in subfertile women: Is early flushing cost-effective as compared to delayed flushing?
Lokale hoofdonderzoeker: Angelique van Dongen
De ‘H2Olie-timing’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het VUmc. Het doel van dit onderzoek is te onderzoeken wat het beste moment is voor het verrichten van een HSG bij vrouwen met een onvervulde kinderwens. Een HSG (hysterosalpingogram), of baarmoedercontrastfoto, is een foto van de baarmoederholte en eileiders waarmee de doorgankelijkheid van de eileiders wordt getest.
IMITAS-before study
‘Implementation of fIrst Trimester Anomaly Scan’ (IMITAS) - BEFORE study
Lokale hoofdonderzoeker: Ineke Krabbendam
De ‘IMITAS-before’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het LUMC en het UMCU. Het doel van deze studie is uitzoeken wat de voordelen en nadelen zijn van een 13 weken echo bij zwangere vrouwen.Juvenile LS
Long-term consequences of vulvar lichen sclerosis in adult women who were diagnosed in childhood or adolescence
Lokale hoofdonderzoeker: Maaike Gerritse
De ‘Juvenile LS’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Erasmus MC. Doel van deze studie is om de lange termijn gevolgen van vulvaire lichen sclerosus (VLS) bij meisjes in kaart te brengen om zodoende de kennis en inzicht hierover voor alle betrokkenen te verbeteren.
SOMA-trial
Surgery or Medication for women with endometrioma
Lokale hoofdonderzoeker: Angelique van Dongen
De SOMA-trial is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Máxima Medisch Centrum. Met deze studie wordt onderzocht welke behandeling voor een endometrioom, die pijnklachten veroorzaakt, het meest effectief is. Behandelmogelijkheden die worden vergeleken zijn behandeling met medicijnen (pijnstillers en/of hormonen) of een operatie.
ToF studie
Onderzoek naar het cumulatieve percentage levend geboren kinderen, bij plaatsing van embryo's in het blastocyste stadium (dag 5 na bevruchting) of in het klievingsstadium (dag 3 na bevruchting) in een goede prognose IVF/ICSl cyclus
Lokale hoofdonderzoeker: Angelique van Dongen
De ToF studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Radboudumc. Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken of bij een IVF of ICSI behandeling embryo´s het beste in de baarmoeder geplaatst kunnen worden op de derde of vijfde dag na de eicelpunctie.
CAMINO
Clinical added value of MRI over CT in patients scheduled for CRLM resection
Lokale hoofonderzoeker: Colin Sietses
De CAMINO studie een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het AMC. Het doel van het onderzoek is om te bepalen wat de toegevoegde waarde van lever MRI is op de bepaling van het chirurgische beleid bij patiënten die vanwege leveruitzaaiingen van dikke darmkanker gepland zijn voor leverchirurgie.
COLLISION-XL trial
Unresectable colorectal liver metastases: stereotactic body radiotherapy versus microwave ablation – a phase II prospective randomized controlled trial for CRLM 3-5 cm
Lokale hoofonderzoeker: Colin Sietses
De COLLISION-XL trial is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het VUmc. Het doel van deze studie is om te onderzoeken welke behandeling, met betrekking tot middelgrote (tussen de 3cm en de 5cm) uitzaaiingen in de lever vastgesteld van dikke darm- of endeldarmkanker, het beste is. Behandelingen die worden vergeleken zijn thermische ablatie en uitwendig bestralen van de uitzaaiing.
COLOR lll trial
A multicentre randomised clinical trial comparing transanal versus traditional laparoscopic total mesorectal excision for rectal cancer
Lokale hoofonderzoeker: Colin Sietses
De COLOR lll trial is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het VUmc. In dit onderzoek worden bij patiënten met endeldarmkanker de kijkoperatie via de buik vergeleken wordt met een nieuwe techniek waarbij de kijkoperatie ook voor een klein deel via anus wordt uitgevoerd.
GENPAD
Cost-effectiveness of a genotype-guided strategy for anthithrombotic therapy in peripheral arterial disease
Lokale hoofdonderzoeker: Hans Sybrandy
De GENPAD studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Radboudumc. Het doel van dit onderzoek is nagaan of kennis over DNA en de aanpassing van de dosering of het type medicatie op basis van het DNA, leidt tot minder stolling in de slagaders bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden.HRB-studie
The preoperative multidisciplinary team approach for high-risk surgical patients
Lokale hoofdonderzoeker: Erik Ponfoort
De HRB-studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van het onderzoek is om de rol van het ‘Hoog Risico Multidisciplinair team’ bij preoperatief risicobeheer van hoog risico chirurgische patiënten te beschrijven.
LORD-studie
Management of low grade ductal carcinoma in situ (low-grade DSIC): a randomized, multicenter, non-inferiority trial; standard therapy versus active surveillance
Lokale hoofonderzoeker: Anne Marie Bosch
De LORD-studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de BOOG. Op dit moment bestaat de behandeling van laaggradig Ductaal Carcinoma In Situ uit een operatie, eventueel gevolgd door bestraling en/of hormoontherapie. In dit onderzoek willen de onderzoekers bekijken of deze behandeling veilig weggelaten kan worden.
MSGS speekselscore
Management of dry syndrome: prospective diagnostic procedures
Lokale hoofonderzoeker: Machiel de Lange
De ‘MSGS speekselscore’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de Universiteit van Genève. Door de MSGS en iSial, twee multidisciplinaire internationale groepen van artsen die zich bezig houden met onderzoek en behandeling van speekselklieren, is een nieuwe internationale vragenlijst samengesteld. Doel van het onderzoek is om de waarde van deze vragenlijst te beoordelen.
One-Two-Treat Trial
Tonometry(1) and duplex ultrasound(2) to predict cardiovascular events in to be treated patients with an abdominal aortic aneurysm
Lokale hoofdonderzoeker: Hans Sybrandy
De One-Two-Treat Trial is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Rijnstate. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of eenvoudige testen van de functie van bloedvaten het ziektebeloop na een operatie bij patiënten met een verwijding van de buikslagader (oftewel een aneurysma) kunnen voorspellen.
POLYP studie
Improving outcomes and expediency of current surveillance and treatment strategies for gallbladder polyps
Lokale hoofonderzoeker: Flip Kruyt
De POLYP studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Radboudumc. Het doel van deze studie is de behandel- en surveillance uitkomsten van galblaaspoliepen te evalueren om te bepalen of een alternatief behandelschema mogelijk over- en onderbehandeling kan verminderen.
Snapshot rectumcarcinoom
Lokale hoofonderzoeker: Colin Sietses
De ‘Snapshot rectumcarcinoom’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het VUmc. Door middel van retrospectieve multicenter dataverzameling middels het 'snapshot' en 'resident led collaborative research' wordt ge-deïdentificeerde informatie verzameld van alle patiënten die in 2016 een resectie voor een rectumcarcinoom ondergingen.
BodyPro Study
The effect of high versus standard Enteral Protein provision on Body Composition in the critically ill: a substudy of the PRECISe trial
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De BodyPro Study is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Om het effect van eiwitrijke enterale voeding op het verloop van de lichaamssamenstelling van Intensive Care patiënten te bepalen is het doel van dit onderzoek om de lichaamssamenstelling gedurende de gehele ziekenhuis opname van de patiënt te vervolgen.
CAPA 2.0 registry
Invasive pulmonary aspergillosis complicating COVID-19 infection in critically ill patients: a retro- and prospective, multicentre study
Lokale hoofdonderzoeker: Sjoerd van Bree
De ‘CAPA 2.0 registry’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Radboudumc. Het doel van het onderzoek is om de de incidentie van COVID-19-geassocieerde pulmonale aspergillose (CAPA) bij patiënten die met COVID-19 op de IC zijn opgenomen te beoordelen.
EFFAMPART
Studie naar het effect van familieparticipatie in de essentiële zorg op de IC
Lokale hoofonderzoeker: Barbara Festen
De EFFAMPART studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen. Doel van het onderzoek is het bepalen van het effect van het aanbieden van een gestructureerd programma voor familieparticipatie op de tevredenheid en psychische gevolgen onder naasten van Intensive Care patiënten.
ExThera
Safety and performance evaluation of seraph 100 microbind affinity blood filter (seraph 100) in the reduction of pathogen load form the blood in septic patients with suspected, life-threatening bloodstream infection
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De ‘ExThera’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Exthera Medical Corporation. Het doel van deze studie is de mogelijkheid verkennen dat patiënten met acute bacteriëmie baat zouden kunnen hebben bij betere klinische uitkomsten wanneer hun huidige behandeling met antibiotica wordt gecombineerd met een ExThera Seraph 100-product.
Hypophos
Hypophosphataemia and hypocalcaemia: course, supplementation and associations with outcome in the general intensive care population
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De ‘Hypophos’ studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van dit onderzoek is de prevalentie van hypofosfatemie en hypocalciëmie, klinische resultaten en wijze en effect van suppletie bij Intensive Care patiënten onderzoeken.
PCT
Lokale hoofdonderzoeker: Sjoerd van Bree
De ‘PCT’ studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Eind 2020 is ZGV overgeschakeld van het bepalen van procalcitonine (PCT) op een semi-kwantitatieve manier naar een volledig kwantitatieve manier. Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om de resultaten van de oude semi-kwantitatieve PCT-test met de volledige kwantitatieve PCT-test te vergelijken.
PRECISE-trial
The impact of high versus standard enteral protein provision on functional recovery following intensive care admission: a randomized controlled, multicenter, parallel group trial in mechanically ventilated, critically ill patients
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De PRECISE-trial is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het MUMC. In deze studie wordt onderzocht of het geven van sondevoeding met een hoger eiwitgehalte tijdens de Intensive Care opname het herstel kan verbeteren.
ProtEE
The course of energy expenditure measured by indirect calorimetry in intensive care patients fed with high versus standard enteral protein: a substudy of the PRECISe trial
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De ProtEE studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van dit onderzoek is om energiebehoefte gedurende de gehele Intensive Care opname te vervolgen. Daarbij zal worden gekeken naar de nauwkeurigheid in de energiebehoefte metingen in vergelijking met de schattingsformules.
PROVID
Protein pRovision in COVID-19 patients: comparing protein targets based on lean body mass estimated by bioelectric impedance analysis to that derived from predictive formulas
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De PROVID studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Doel van het onderzoek is om eiwitdoelen, op basis van vetvrije massa, afgeleid van bio-elektrische impedantieanalyse, te vergelijken met eiwitdoelen die berekend zijn via verschillende gevalideerde formules, bij COVID-19-patiënten.
RECOVID
Functional Recovery of COVID-19 intensive care unit survivors: a retrospective comparison of the physical functioning of COVID-19 ICU patients to that of non-COVID pneumosepsis ICU survivors
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De RECOVID studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Doel van het onderzoek is om het functionele herstel van COVID-19 Intensive Care (IC) overlevenden met niet COVID-19 pneumosepsis IC overlevenden te vergelijken.REVIVAL
Recombinant human alkaline phosphatase SA-AKl survival trial
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten De REVIVAL studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door AM-Parma. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel recombinant humaan alkalinefosfatase (recAP) is voor de behandeling van sepsis-geassocieerde acute nierschade.VITaCCA
Early high-dose vitamin C in post-cardiac arrest syndrome
Lokale hoofonderzoeker: Arthur van Zanten
De ‘VITaCCA’ is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het VUmc. Het doel van de studie is om te onderzoeken of een vroeg toegediende hoge dosering vitamine C orgaanfunctie (voornamelijk neurologische uitkomst) kan verbeteren in postreanimatie patiënten.
AMUSE
Ambulant versus unattended & attended office versus self-home blood pressure measurement
Lokale hoofdonderzoeker: Remy Bemelmans
De AMUSE studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het UMCU. Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat het verschil in bloeddruk is tussen 5 manieren om de bloeddruk te meten bij een persoon.
DIALOGICA
DIALysis or not: Outcomes in older kidney patients with GeriatriC Assessment
Lokale hoofdonderzoeker: Machiel Siezenga
De ‘Dialogica’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het LUMC en UMCU. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat de invloed is van wel of niet dialyseren op de kwaliteit van leven en de zelfstandigheid van ouderen met nierfalen.
Domestico
Dutch nOcturnal and hoME dialysis Study To lmprove Clinical Outcomes (DOMESTICO): the prospective study
Lokale hoofdonderzoeker: Julia Hofstra
De ‘Domestico’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het VUmc en het UMCU. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken wat de kwaliteit van leven en gezondheidsuitkomsten zijn van mensen die thuisdialyse toepassen in vergelijking met mensen die dialyseren in een dialysecentrum.
ELDAPT
Elderly with locally advanced Lung cancer: Deciding through geriatric Assessment on the oPtimal Treatment strategy
Lokale hoofdonderzoeker: Wouter de Jong
De ELDAPT studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Stichting NVALT studies. Doel van het onderzoek is het ontwikkelen van een betrouwbare en praktische test om vast te stellen hoe fit een patiënt is en met behulp van de fitheid te bepalen welke behandeling het beste is, in oudere longkanker patiënten.
FREE 1
Fully closed loop glucose Regulation; Evidence and Experience in real life
Lokale hoofdonderzoeker: Remy Bemelmans
De FREE 1 studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Inreda Diabetic. In dit onderzoek wordt onderzocht wat de ervaringen zijn met een kunstmatige alvleesklier. Gekeken worden naar veranderingen in de bloedsuikers en hoe u de behandeling wordt ervaren.
HOVON 131 MM – Casslopela
Study of daratumumab in combination with bortezomlb, thalldomide and dexamethasone in the first line treatment of transplant eligible subJects with newly dlagnosed multiple myeloma
Lokale hoofdonderzoeker: Gerjo Velders
De studie ‘Hovon 131MM Casslopela’ is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door HOVON. Het doel van dit onderzoek is na te gaan hoe goed het geneesmiddel daratumumab werkt en wordt verdragen wanneer het samen wordt gegeven met drie andere geneesmiddelen, Velcade, Thalidomide en Dexamethason, in vergelijking met de toediening van alleen deze drie laatst genoemde geneesmiddelen, voor de behandeling van multipel myeloom.
HOVON151 DLBCL
A phase ll study evaluating the feasibility and clinical efficacy of atezolizumab consolidation treatment in high risk diffuse large B-cell lymphoma
Lokale hoofdonderzoeker: Gerjo Velders
De ‘HOVON 151 DLBCL’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door HOVON. Het is een fase 2 onderzoek naar de werkzaamheid van atezolizumab als aanvullende behandeling bij patiënten met een hoog risico diffuus grootcellig B-cel lymfoom.
HOVON 155 AML
A randomized phase ll multicenter study to assess the tolerability and efficacy of the addition of midostaurin to 10-day decitabine in unfit AML and high risk myelodysplasia (IPSS-R >4.5) patients
Lokale hoofdonderzoeker: Gerjo Velders
De ‘HOVON 155 AML’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door HOVON. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam toevoeging van het nieuwe middel midostaurine aan decitabine is voor de behandeling van niet fitte patiënten met acute myeloïde leukemie en hoog risico myelodysplasie patiënten.
NVALT30 - DEDICATION-1
Dose tapering and Early Discontinuation to lnCreAse cost-effectlveness of immunotherapy for Non-small cell lung carcinoma
Lokale hoofdonderzoeker: Wouter de Jong
De ‘NVALT30 - DEDICATION-1’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Radboudumc. In deze studie wordt onderzocht of immunotherapie bij longkanker in een lagere dosering en meer op maat per persoon kan worden gegeven.
MEDIAStrial
MEDlASTinal staging of non-small cell lung cancer by endobronchial and endoscopic ultrasonography with or without additional surgical mediastinoscopy
Lokale hoofdonderzoeker: Wouter de Jong
De MEDIAStrial is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Máxima Medisch Centrum. In de studie wordt de mediastinale stadiering van het niet-kleincellig longcarcinoom door middel van endoscopie, met of zonder aanvullende chirurgische mediastinoscopie, onderzocht.
PACIFIC-Real World
De eerste gegevens uit de praktijk van niet-reseceerbare stadium lll NSCLC-patiënten behandeld met durvalumab na chemotherapie
Lokale hoofdonderzoeker: Wouter de Jong
De ‘PACIFIC-Real World’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door AstraZeneca. Het onderzoek is bedoeld om de eerste gegevens uit de praktijkover het gebruik van durvalumab bij een populatie van patiënten met niet-reseceerbare stadium III niet-kleincellige longkanker (NSCLC) te verzamelen.
PLCRC
Prospective data collection initiative on colorectal cancer – a prospective observational cohort study
Lokale hoofdonderzoeker: Annebeth Haringhuizen
De PLCRC studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de Dutch Colorectal Cancer Group. Het doel van dit onderzoek is om gegevens te verzamelen van zoveel mogelijk patiënten met dikkedarm- of endeldarmkanker, zodat er beter inzicht gekregen wordt in de factoren die zorgen voor succes van de behandeling.PROMINENT
Pemafibrate to Reduce cardiovascular OutcoMes by reducing triglycerides IN patiENts with diabeTes
Lokale hoofdonderzoek: Remy Bemelmans
De PROMINENT studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Quintiles. In dit onderzoek wordt het vermogen van pemafibrate geëvalueerd bij het voorkomen van cardiovasculaire voorvallen onder volwassenen met diabetes type 2 en gemiddelde- hypertriglyceridemle met laag HDL-C met gemiddelde tot hoge-intensiteit statine-achtergrondtherapie.
SKYSCRAPER
Phase lll, Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Study of Tiragolumab, an Anti Tigit Antibody, in Combination with Atezolizumab Compared with Placebo in combination with Atezolizumab in Patients with Previously Untreated Advanced Unresectable or Metastatic PD-11 Selected Non-Small Cell Lung Cancer
Lokale hoofdonderzoeker: Wouter de Jong
De SKYSCRAPER studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Roche. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om bij mensen met niet-kleincellige longkanker de positieve en/of negatieve effecten van twee behandelingen met onderzoeksmiddelen met elkaar te vergelijken, namelijk: tiragolumab + atezolizumab of placebo + atezolizumabSURPASS-CVOT
The Effect of Tirzepatide versus Dulaglutide on Major Adverse Cardiovascular Events in Patients with Type 2 Diabetes
Lokale hoofdonderzoek: Remy Bemelmans
De SURPASS-CVOT studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Eli Lilly and Company. Doel van de studie is het beoordelen van hoe goed tirzepatide werkt in vergelijking met dulaglutide voor het voorkomen van cardiovasculaire voorvallen bij patiënten met diabetes type 2 en een hoger risico op cardiovasculaire voorvallen.
Vesalius studie
A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled, Multicenter Study to Evaluate the Impact of Evolocumab on Major Cardiovascular Events in Patients at High Cardiovascular Risk Without Prior Myocardial Infarction or Stroke
Lokale hoofdonderzoek: Remy Bemelmans
De Vesalius studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Amgen. Het doel van de studie is het beoordelen van het effect van behandeling met evolocumab, in vergelijking met placebo, op het risico van aan coronaire hartziekte gerelateerd overlijden, myocardinfarct (MI) of ischemische beroerte, bij proefpersonen met een hoog cardiovasculair risico zonder eerder(e) MI of beroerte die geoptimaliseerde lipidenverlagende therapie krijgen.
VITKACE
The effect of administering VlTamin K preprocedural on the vitamin K dependent coagulation factors and the INR in patients anticoagulated with ACEnocoumarol
Lokale hoofdonderzoek: Remy Bemelmans
De VITKACE studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van dit onderzoek is het bestuderen van het effect van toediening van vitamine K op bloedstollingsfactoren bij patiënten die het antistollingsmiddel acenocoumarol gebruiken en een operatie moeten ondergaan.
Voed je beter
lnterventie studie naar het effect van het naleven van de Richtlijnen Goede Voeding voorpatiënten met cardiovasculaire aandoeningen op het 10-jaars cardiovasculaire risicoprofiel
Lokale hoofdonderzoek: Remy Bemelmans
De ‘Voed je beter’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de Alliantie Voeding in de Zorg en de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit. Het doel van de studie is om uit te zoeken hoe de Richtlijnen Goede Voeding het risicoprofiel van mensen met hart- en/of vaatproblemen kan verbeteren.
SPOON studie
Timing of complementary feeding in preterm infants and the effect on obesity
Lokale hoofdonderzoeker: Arieke Janse
De SPOON studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van dit onderzoek is om de effecten van het vroeg of laat starten van vaste voeding bij kinderen die te vroeg geboren zijn te vergelijken. Tijdens dit onderzoek wordt er met name gekeken naar de invloed op het gewicht en lengte van het kind bij de leeftijd van 2 jaar.
IPAS
ITULAZAX Post Authorization Safety (IPAS) Study: A prospective, non-interventional study assessing the safety and tolerability of ITUIAZAX in adults with tree pollen allergy in real-life practice
Lokale hoofdonderzoeker: Wilbert Boek
De IPAS studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door ALK-Abello BV. In dit onderzoek worden de ervaringen van patiënten, de therapietrouw en eventuele bijwerkingen van ITULAZAX als behandeling voor boompollen allergie bekeken.
TOMTOM
CO2‐Lasertonsillotomy versus tonsillectomy in adults; a randomized multicentre study
Lokale hoofdonderzoeker: Jan Willem Sepmeijer
De TOMTOM studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het HagaZiekenhuis. Het doel van de studie is om de toegevoegde waarde van CO2‐laser tonsillotomie voor de behandeling van tonsil gerelateerde klachten te evalueren.
ACID
Acetic acid chromoendoscopy for detection of neoplastic Barrett's esophagus
Lokale hoofdonderzoeker: Philip Bos
De ‘ACID’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het St. Antonius Ziekenhuis. De studie heeft als doel om te evalueren wat de toegevoegde waarde is van azijnzuurchromoendoscopie bij de Barrett oesofagus surveillance gastroscopieën voor de detectie van dysplasie en vroegcarcinomen in de dagelijkse praktijk.
Butyraat Booster studie
In vitro screening of butyrate boosters to stimulate bacterial butyrate production in the intestine of ulcerative colitis (UC) patients
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De Butyraat Booster studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Doel van het onderzoek is om uit te zoeken of de butyraat productie door darmbacteriën in colitis ulcerosa patiënten op dezelfde manier gestimuleerd kan worden als in gezonde mensen.
Crocodile
Crohn and Colitis Diet and Lifestyle Intervention
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
Crohn and Colitis Diet and Lifestyle Intervention De ‘Crocodile’ studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit. Het doel van dit onderzoek is om te kijken of een actieve leefstijl, bestaande uit een combinatie van een aangepast dieet en voldoende lichaamsbeweging, zorgt voor minder invloed van inflammatoire darmziekten (IBD) op het dagelijks leven.
DPYD-NOW studie
A prospective, multicenter, observational study to identify novel deleterious variants in the DPYD gene in patients of non-Western descent
Lokale hoofdonderzoeker: Arnold Baars
De DPYD-NOW studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Erasmus MC. Doel van dit onderzoek is om schadelijke varianten van het DPYD-gen bij niet-Westerse patiënten op te sporen en te bepalen of deze een relatie hebben een verminderde werkzaamheid van het dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD) enzym.
Eetscore bij IBD
lnzet van de Eetscore bij patiënten met inflammatoire darmziekten: relevant hulpmiddel in de klinische praktijk?
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De ‘Eetscore bij IBD’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei, in samenwerking met Alliantie Voeding in de Zorg. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of er een relatie is tussen het voedingspatroon (gemeten met de Eetscore) en kwaliteit van leven bij patiënten met inflammatoire darmziekten.
FORTITUDE
Face-to-face versus online hypnotherapy for the treatment of Irritable Bowel Syndrome, according to a non-inferiority design
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De FORTITUDE studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door de Universiteit Maastricht. Het doel van dit onderzoek is de werkzaamheid van hypnotherapie (in de vorm van online hypnotherapie en hypnotherapie gegeven door een therapeut) bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom te onderzoeken.
ICC Registry
De ICC Registry: een observationeel, multicenter onderzoek naar de effecitiviteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor chronische darmziekten in de dagelijkste praktijk
Lokale hoofonderzoeker: Wout Mares
De ‘ICC Registry’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het LUMC en het AMC. Doel van het onderzoek is om IBD-patiënten die beginnen met nieuwe geneesmiddelen (of behandelingsstrategieën) op te nemen in een webregistratie. Hiermee kunnen baselinekenmerken en klinische follow-upgegevens worden verzameld en geregistreerd om de doeltreffendheid, veiligheid en het gebruik van de nieuwe geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk te beoordelen.
HO902 DLBCL
A national study for blood based response monitoring of newly diagnosed aggressive B-cell lymphoma (DLBCL and HGBCL) patients
Lokale hoofdonderzoeker: Niels de Jong
De HO902 DLBCL studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door HOVON. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of het mogelijk is om in het bloed van patiënten met lymfeklierkanker het verloop van de ziekte te volgen.
HOVON 158 CLL
First line treatment with venetoclax and ibrutinib induction followed by obinutuzumab intensification exclusively in CLt/StL patients not in complete remission andlor with detectable bone marrow minimal residual disease (NEXT STEP trial)
Lokale hoofdonderzoeker: Doreen te Raa
De ‘HOVON 158 CLL’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door HOVON. In dit onderzoek worden patiënten met chronisch lymfatische leukemie (CLL) die nog niet eerder behandeld zijn, gedurende 15 maanden met de medicijnen ibrutinib en venetoclax behandeld. Het doel is om de CLL zover terug te dringen dat de ziekte zowel met een scan als ook met een nauwkeurige test op het bloed en beenmerg niet meer aantoonbaar is.
HOVON 159 CLL
Retreatment with venetoclax and acalabrutinib after venetoclax limited duration (REVEAL) - A prospective, multicenter, phase ll trial of venetoclax plus acalabrutinib in patients who have relapsed after first line venetoclax + anti-CD20 mAb treatment for chronic lymphocytic leukemia
Lokale hoofdonderzoeker: Doreen te Raa
De ‘HOVON 159 CLL’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door HOVON. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam de combinatie venetoclax met acalabrutinib is bij patiënten met chronisch lymfatische leukemie, bij wie de ziekte is terug gekeerd na eerdere behandeling met venetoclax in combinatie met immuuntherapie.
Mini-darmen
Mini-darmen voor onderzoek naar voeding en gezondheid
Lokale hoofonderzoeker: Ben Witteman
De ‘Mini-darmen’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Wageningen Universiteit & Research in samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van het onderzoek is om in het laboratorium zo goed mogelijk darmweefsel van mensen na te maken.
PANDA-trial
Prevention of recurrent alcoholic pancreatitis by an optimally timed personalized multidisciplinary alcohol cessation support program
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De PANDA-trial is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Pancreatitis Werkgroep Nederland. Het onderzoek heeft als doel de behandeling van patiënten met een alcoholische pancreatitis te optimaliseren. Daarvoor worden de huidige ondersteuningsbehandeling met betrekking tot het stoppen van alcohol én de invloed hiervan op de uitkomsten van de patiënt in kaart gebracht.
Phase 3 Study of Pembrolizumab plus Docetaxel in mCRP
A Phase 3, Randomized, Double-blind Study of Pembrolizumab (MK-3475) Plus Docetaxel Plus Prednisone versus Placebo Plus Docetaxel Plus Prednisone in Participants with Chemotherapy-naïve Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer (mCRPC) who have Progressed on a Next Generation Hormonal Agent
Lokale hoofdonderzoeker: Arnold Baars
De Phase 3 Study of Pembrolizumab plus Docetaxel in mCRPC is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Merck Sharp & Dohme. Het doel is om twee behandelingen voor patienten met chemotherapie-naïeve gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker te vergelijken. Deze behandelingen zijn pembrolizumab met docetaxel en prednison/prednisolon of een placebo met docetaxel en prednison/prednisolon.
ProBCI
Prospective Bladder Cancer lnfrastructure (ProBCl)- An infrastructure for observational and interventional bladder cancer research
Lokale hoofdonderzoeker: Arnold Baars
De ‘ProBCI’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Stichting ProBCl. Doel van het onderzoek is om een platform te bieden om van zo veel mogelijk patiënten met blaaskanker medische gegevens, gegevens uit vragenlijsten en lichaamsmateriaal zoals bloed of weefsel te verzamelen.
PWN CORE
Pancreatitis Werkgroep Nederland Cohort Registratie
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De PWN CORE studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het St. Antonius Ziekenhuis. Het betreft een prospectieve registratie van alle patiënten met acute pancreatitis, zodat een groot cohort ontstaat waaruit specifieke (zeer) kleine subgroepen van patiënten beter kunnen worden onderzocht. Daarnaast kunnen bestaande en nieuwe behandelingen geëvalueerd worden over de tijd om zo de kwaliteit van zorg beter te kunnen onderzoeken.
REPREVIO
Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Multicenter Study to Determine the Efficacy and Safety of Vedolizumab in Prevention of Endoscopic Recurrence of Crohn's Disease in Patients with Ileo-colonic Surgical Resection and Ileocolonic Anastamosis
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De REPREVIO studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het AMC. In dit onderzoek wordt onderzocht wat het effect van vedolizumab (Entyvio®) is bij het voorkomen van terugval van de ziekte van Crohn na operatie.
TENDER
Tailored treatment of functional dyspepsia with nortriptyline: a multi-center double-blind placebo-controlled trial
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De TENDER studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het MUMC. In dit onderzoek wordt uitgezocht hoe werkzaam het medicijn nortriptyline, in vergelijking met een placebo, is als behandeling van functionele dyspepsie gerelateerde klachten.
Time to eat
The effect of either the consumption of 1 or 3 small meals, with a high or low glycaemic load, compared to no meal during the night shift on alertness levels, gastrointestinal complaints and glucose levels
Lokale hoofdonderzoeker: Ben Witteman
De ‘Time to eat’ studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door Wageningen University & Research. Het doel van dit onderzoek is om te kijken naar het effect van 0, 1 of 3 maaltijden en het effect van snelle dan wel langzame koolhydraten tijdens de nachtdienst op alertheid, maag- en darmklachten en bloedglucosewaarden.
SUSPEND II
Sleep, nUtrition, eating and delayed Sleep PhasE Disorder iN aDolescents
Lokale hoofdonderzoeker: Myrthe Boss
De SUSPEND II studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van de studie is om het voedingspatroon en het tijdstip van eten bij pubers met een uitgestelde slaapfase stoornis, voor en na behandeling met melatonine te inventariseren.
TIMELAPSE studie
Efficacy of low dose amitriptyline vs. Cognitive behavioral therapy for chronic insomnia and medical comorbidity: a randomized controlled non inferiority trial
Lokale hoofdonderzoekers: Myrthe Boss en Nynke Rauwerda
De TIMELAPSE studie is een monocenter onderzoek, geïnitieerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of laag gedoseerde amitriptyline even effectief is als cognitieve gedragstherapie bij insomnie (CGT-I), voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening.
COFIT
Register van Corona-Overlevers voor Fitheid, Inspanningsbeperkingen en training
Lokale hoofdonderzoeker: Hans Zwerver
De COFIT studie is een multicenter onderzoek, geïnitieerd door het Máxima Medisch Centrum Veldhoven. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken wat het niveau van fitheid is na COVID-19 infectie, hoe het herstel verloopt en welke factoren de fitheid beïnvloeden.
Publicaties
Veel onderzoeken zijn gepubliceerd in vakbladen en/of wetenschappelijke tijdschriften. In het overzicht ziet u de publicaties per afdeling.
2021
Wetenschappelijke publicaties 2021 vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei (pdf, 1,29 MB)
2020
Wetenschappelijke publicaties 2020 vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei (pdf, 935 kB)